Samtidsspaning

tree-838667Landskapet forsar förbi mig där jag sitter på tåget mot Göteborg, för att sedan ta mig vidare mot Malmö. Klarblåa sjöar med ett nätt istäcke, djupgulfärgade vassar som ramar in, strålande sol på en hög himmel. Efter en månad i det gråa finner jag ljuset, och alla de färger det framkallar underbart. Känslan av högt i tak är överväldigande och befriande.

Läser ”Camino – berättelser med kraft att förändra”. En tidskrift att inspireras av. Här följer nedslag som jag finner gripande:

Röstånga. En by i av Skånes minsta kommuner Svalöv. Här har den ideella föreningen Röstånga Tillsammans gjort stordåd. Tycker följande text speglar vår tid när den är som bäst, eller kan vara som bäst:

”Röstånga får inte reduceras till anekdotisk underhållning. Det vi gör är ett uttryck för ett behov vi lever i. Vi skapar en hybridorganisation som jobbar marknadsmässigt men utifrån en värdegrund, för det lokala men utan vinstintressen. Kan vi organisera om och tänka nytt kan vi också lösa samhällsutmaningar på nytt sätt” (Camino 2018, v 48, s 48).

Min spaning består i att vi behöver tänka nytt och lösa problem på nytt sätt. Hybrider. Värdegrund. Tillsammans.

På sidan 11 i Camino möter mig följande rubrik:

Klimatforskaren Kevin Andersson: ”Sverige, ni har ett stort ansvar. Sverige framhäver sig ofta som ett ledande land i klimatkampen. Klimatforskaren Kevin Andersson är dock inte särskilt imponerad, utan efterlyser ett mycket starkare ledarskap”.

Helén Williams, forskare/lärare (miljö- och energisystem) på Karlstad universitet uttalade det samma under ett av Art Existas Filosofiska caféer under hösten. All kunskap finns – varför tar inte politikerna sitt ansvar?

Spaning nummer två: varför tar inte ledande politiker ansvar? Varför görs inte  de förändringar som krävs? Varför agerar för många som strutsar?

Det finns ett flertal spaningar, men jag låter dessa två stå i fokus denna ljuvliga måndag. Än så länge kan vi bada i de klarblå sjööarna, andas den novemberhöga krispiga luften, förundras över skog och vass.

Hur vill du ha det? Vad vill du göra för vår miljö och klimat? Hur vill du leva?

Ska vi slå ännu ett köprekord denna jul eller som Röstånga tänka nytt med en värdegrund där vi tar ansvar för våra liv. Vilken är ledaren i ditt liv?

1 kommentar

  1. Absolut inget köprekord,har aldrig funnits för vare sig mina föräldrar el.mig.Lugnt och skönt,att se andra springa överösta med kassar och paket.Miljö och klimat är jag för okunnig att uttala mig om.Det är alldeles för stort.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s