Inställning

tree-554391

November.

Kan inte säga att jag spontant gillar novembermånad. Upplever att det från månadens första dag blivit mörkare, regnigare, blötare, gråare, tyngre. Jag kan göra listan lång…

November är månaden då jag brukar fantisera om resor. Resor till solen, värmen, färgerna. Flykten från det grötgråa. Flykten från heldagsregnet. Flykten från mörkret. Flykten från det stillnade. Flykten.

Dock gjorde Per mig medveten om att det fanns en möjlighet att se det vackra med de lövlösa träden. Han gjorde mig  uppmärksam på att trädens form (habitus) framträdde utan allt det gröna. Plötsligt framträder träden på ett annat sätt utan löv, färg och ljus. Varje träd har sin form. I sin nakenhet visar det sig något som varit dolt i bladmassorna. Per fick mig att se detta.

När jag talade med vännen A-K förvånade hon mig och sa ”Jag tycker november är en snygg månad”. Snygg? Jag tror min fråga hördes i telefonen för A-K fortsatte: ”Jag tycker det är så härligt med alla löven på backen, det är vackert!”. I dag har det regnat hela dagen. Det blev mörk tidigt för jag tände ljuset vid 13-tiden. Förlåt mig, men en ”snygg månad?”.

Så slår det mig, det handlar inte om att ”acceptera”, vilket ju är så populärt i dag. I mitt fall handlar det om att ”förhålla mig till”. Jag kan alltså ändra min inställning. Om jag ser löven på marken som något vackert blir det plötsligt spännande att se vilka former som bildas, hur lager av löv bildas, hur fram- och baksida skiljer sig åt, hur löven låter när jag kliver på dem. Det trista heldagsregnet kan förvandlas till, om jag ändrar min inställning, en kravlös och vilsam dag inomhus. Novembers alla gråa nyanser kan upplevas som smakfulla, stilfulla och oerhört sobert förfinat – istället för något färglöst och trist. De nakna träden kan förvandlas till ett spännande upptäckande av former, strukturer, modeller, mönster och uttryck.

Jag kan fortsätta muttra över regnet, de korta dagarna och det eländiga mörkret, eller, utmana mig och se världen med en ny inställning, med nya ögon. Med största säkerhet kommer jag att pendla mellan mutter och fascination. Hur har du det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s