På tåget

station-839208

”Men Gud vad spännande, det är ju ett Harry Potter-tåg”, utbrister den unga kvinnan bredvid mig på tåget till Stockholm.

Och ja, hon har onekligen en poäng. Vagn 14 är en obokningsbar vagn och den består av sovkupéer omgjorda till sittplatskupéer. Så vi sitter alla mitt emot varandra.

Konduktören kommer och tar emot biljetten, men istället för att blippa med en sån’ där avsläsningsgrej klipper han biljetten. När hände det att jag fick ett klipp i min biljett senast. Och när hade jag en pappersbiljett?

Kanske befinner vi oss på ett Harry Potter tåg?

Känner att jag gillart’. Det uppstår samtala mellan oss i kupén, vi småler och trivs.

Hade detta skett för ett par veckor sedan hade jag troligtvis känt ett visst missnöje:

Vad är det för standard nu för tiden, egentligen?

Men med tanke på vår miljö och vårt klimat gillar jag att dessa gamla tågvagnar inte nått skroten utan återanvänds av Tågab när SJ utrangerat dem (vilket jag antar är fallet).  Gillar att inredningen påverkar interaktionen i kupén. Vagnen påminner mig också om svunna tider, varma minnen och tider som varit. Det känns tryggt på nå’t vis.

Samma sak gäller de tajts jag köpte på gårdsloppisen förra helgen. Är egentligen inte mycket för second hand mot min kropp. Men där hängde de! Tajts i svart velour. 20 spänn. Jag slog till direkt och var supernöjd över att slippa gå ner till stan’ för att leta, men också för att jag sparar miljön och vårt klimat genom att använda detta plagg en vända till.

Dessa upplevelser och tankar har accentuerats efter att jag lyssnat på Helén Williams, docent på Karlstads universitet. Heléns föreläsning får mig att vilja göra skillnad, får mig att vilja tänka och handla annorlunda. Har också ställt in den i tanken planerade resan utomlands i jul. Jag har redan flugit två gånger detta år. Om vi ska värna klimat och natur har jag fyllt min flygkvot.

Att åka Harry Potter-tåg med människor jag inte känner känns bra. Hur tänker du? Hur känner du? Hur kan vi tillsammans göra skillnad med ett positivt sinne i en oerhört svår tid?

Varmt välkommen till Filosofiskt café onsdagen den 17 oktober, kl 18.15-20.15 på Artisan Bread då vår jord, miljö och klimat återigen står i fokus. denna gång med ett lokalt perspektiv! Mattias Dröschmeister, vd och ägare av Artisan kommer att tala om ”Hur kan vi värna om och göra schysta val med det lokala perspektivet i åtanke?” Entré 200:- inklusive Artisans smaskiga och matiga smörgås tillsammans med kaffe. Thé/lättöl.

Varmt välkommen!

 

2 kommentarer

  1. Så härligt att läsa om din tågresa med Harry Potter-tåget och de gamla vagnarna.Jag gillar Tågab och deras filosofi.Det är a lltid de som kör K-stad. — Borlänge,sedan SJ.Jag har också avbokat min planerade resa över jul.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s