Människans bästa vän

IMG_0008

När jag gick Drottninggatan fram bländade solen mig. Den stod lågt och brann intensivt. Det var lite kallt om händerna och skönt med en sjal virad flera varv om halsen.

På lördagar och söndagar vill mina småkillar (Bologneshanarna Goya och Picasso) ta en längre morgonpromenad. De vill gå in till stan’. Fråga mig inte hur de vet att det är helg, men detta slår aldrig fel. Istället för att ta gångvägen in i parken följer vi Malmtorgsgatan rakt fram, förbi teatern, över bron och mot Residensparken. Där finns det mycket spännande att lukta på, har jag förstått på smågrabbarnas iver och glädje.

Kanske tänker de som oss människor. Detta med helg innebär något lite extra. Kanske ett brott mot rutinerna. Sova lite längre (detta gäller dock inte mina vovvar, till mattes förtret), ta en runda på stan’ eller i skogen, äta något som kanske tar lite längre tid att laga. Ja, vad vet jag.

På vår morgonpromenad såg vi människor som joggade, cyklade, promenerade och var ute med sina fyrbenta vänner. Nästan hemma möter vi två kvinnor var av den ena kvinnan genast börjar tala med Goya och Picasso. Hennes vännina säger snabbt till mig att ”Hon saknar Sixten!” Här utbryter ett samtal om Sixten som går på salong var åttonde vecka och får pälsen trimmad, då är det morfar som skjutsar och hämtar. Vi talar om släktband och hur oändligt betydelsefulla våra hundar är för oss. Våra familjemedlemmar!

Så slår det mig när jag kommer hem, och blodpuddingen är uppskuren till småkillarna, att jag aldrig skulle ha talat med dessa sympatiska kvinnor om det inte vore för att vi båda var begåvade med hundar. Inte nog med att vi kan en djup kontakt och relation med vår hund, samma hund kan också skapa kontakt med vår omgivning. Hundar slår broar mellan oss människor, skapar band och gemenskap, även då de inte är närvarande. Hunden blir människans utsträckning i världen skulle en fenomenolog kunna säga. Vilket blir extra tydligt om vi betänker ledhundarnas mening och betydelse för den som inte ser.

Tänker att det ligger så mycket i talesättet att ”hunden är människans bästa vän”. Det är många dagar som hade varit svåra att ta sig igenom för mig om det inte vore för Goya och Picasso. Mina två följeslagare i ur och skur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s