Val och ickeval

 

space-3516520

Genom att inte välja har du gjort ett val.

Ett ickeval.

Det är i högsta grad ett val.

 

Varför jag skriver om detta i dag har flera orsaker.

Det handlar om relationer med personer i min närhet.

Det handlar om att vi närmar oss val till rikstag, kommun och landsting.

Det handlar om ansvar.

Det handlar om frihet.

 

Den franske filosofen, författaren och Nobelpristagaren (han valde att inte ta emot priset) Jean-Paul Sartre menar i skriften Existentialismen är en humanism (1946) att människan är dömd till frihet. Vi är fria att välja och därmed ta ansvar.

Jag blir provocerad, irriterad, ledsen, upprörd och sorgsen över de som avsäger sig ansvar, frihet och val för sina liv, för samhället, för vår värld.

Sartre säger att ett ickeval är ett val i ond tro. Att inte göra val är ett sätt att leva ickeautentiskt, alltså i ond tro. Ett sätt att lämna sig själv. Lämna över till någon annan. Strunta i. Skita i. ”Jag säger ingenting, så har jag ingenting sagt”.

 

Temat för Art Existas filosofiska caféer kommer inom kort att avslöjas, endast några detaljer kvar. Temat handlar i hög grad om globala, lokala och personliga val. Och ansvar, inte minst. För det finns många som engagerar sig, gör sin röst hörd, för strider, tar ansvar och gör medvetna val.

Anteckna gärna onsdagarna 19/9, 17/10 och 14/11 (kl 18-20) då tillfälle ges för undersökande samtal, reflektion och tankeutbyte på Artisan Deli. Det kommer också ges rikliga tillfällen att inspireras! Välkommen!

 

2 kommentarer

  1. Tycker du verkligen att någon av de politiker som är ledare idag har något sant och verkligt budskap?? Det tycker inte jag.Nej det känns som om man inte kan tro el.lita på någon.

    Gilla

    1. Ja, det tycker ja definitivt. Dessutom väljer jag ett parti, inte en person. Jag väljer en ideologi inte en partiledare. För mig handlar det inte om en person/personer, det handlar om att ta ställning för idé, riktning, ideologi. Att ta ställning!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s