Fönster

 

Fönster. Det här med att öppna och stänga. Att titta ut, och att titta in.

För en massa år sedan befann jag mig i en kris. Tror en kan kalla det livskris. Var det här allt? Blir det inte mer än så här? Vad vill jag? Alla verkar har en så spännande tillvaro, vad har jag? Vad är kärlek? Vad är vänskap? Jag var trettio år och frågor lades till frågor. En minnesbild som finns ristad på näthinnan var när jag hängde ut ifrån lägenhetsfönstret, tjuvrökte, och tänkte ”Där ute pågår livet och här inne sitter jag”.

Jag tror faktiskt att det var en ganska sann bild av hur jag kände mig. Känslan av att vara instängd. Inte av någon annan än mig själv. Vem var jag egentligen? Och vad ville jag?

Fönstret är en talande metafor för hur jag vill förhålla mig till min tillvaro och mitt liv. Ibland kan det vara oerhört konstruktivt att öppna alla fönster och dra på ett sjutusans korsdrag! Fönster öppnas, det klirrar i glasen, dörrar slår i draget och det sveper in nytt syre i de välordnade och tillrättalagda rummen. Andra gånger stänger en till, lägger fetvadd mellan rutorna och pyntar med eterneller i bleka, om än, vackra färger. En tredje gång föredrar jag att tvätta fönstren så att jag utan problem kan se ut. Och en fjärde gång vill jag bara dra ner rullgardinen. Inte se. Inte synas.

Hur blir ett rum där inte luften byts ibland? Hur känns det hem som aldrig varit med om ett korsdrag? Hur luktar ett plats där allt står still?

Och hur känns det rum där det ständigt drar snålt från fönstren? Hur känns det hem som och den plats som aldrig får ro, för fönstret står alltid lite på glänt?

Att öppna upp för, och i det samma också låta det okända träda in, pockar på mod. Likväl som att veta när det är dags att haspa på.

Ibland sker det oväntade, utan förvarning. Livet spricker. Uppsägning. Skilsmässa. Sjukdomsbesked. Död. Fönster ställs på vid gavel bortom vår vilja och kontroll. Det enda val vi då har är hur vi vill förhålla oss till det oerhörda.

Vad står du inför? Vad behöver du just nu? Hur ska du hantera dina fönster? En genomvädring? Ett korsdrag? Ett stängt fönster med alla hasparna på? En vädringsglipa? Persienner? Jalusi? En grundligg tvätt?

Öppna. Stänga. Titta ut. Titta in.

Fönster.

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s