Lycka och meningsfullhet

evening-lake-639699

En ljuvlig sommarnatt körde jag bilen genom det månbeströdda landskapet och lyssnade av en slump till en repris på radion.

Det var en intervju med Jacob Mülrad.

Samtidigt som jag vaksamt tittade efter älgar, rådjur och harar på nattliga utflykter lyssnade jag alltmer fascinerad till Jacob, som för mig var en ny bekantskap. Och jag förstod att jag inte var uppdaterade på denna nya, unga, spännande svenska kompositör.

Under sommaren 2017 var han sommarpratare så lyssna gärna på hans program: Sommar & Vinter i P1: 4 augusti, där han benämns som ”en av väldens mest lovande kompositörer”.

Men där och då var det inte Jacobs musik som fångade mig utan hans berättelse. Hans historia. Hans uppväxt och hans förhållande till omgivningen. Hans satt att tala om sitt liv, Gud, existensen, musiken, familjen.

Jacob sa något i stil med att ”Jag strävar inte efter lycka, däremot efter meningsfullhet”. Denna mening drabbade mig och gav mig en slags aha-upplevelse. Jacob satte ord på min egen upplevelse av livet just nu.

Jag stävar inte efter lycka utan efter meningsfullhet!

När jag sedan ett par dagar senare tog upp och ville samtala med mina vänner om min insikt möttes jag av en mängd olika förståelser av begreppet ”lycka” och ”meningsfullhet”. Vad är lycka? Är det korta moment av ljus? Är det ett tillstånd att sträva efter? Är det något förunnat en del eller alla? Och vad är då meningsfullhet? Vad skapar mening i vårt liv? Hur tar jag reda på vad som är meningsfullt i mitt liv?

Så här i semestertider tror jag att det kan vara av vikt att fundera på vad vi vill med vår sommar. Med ledig tid. Vad vill du? Vad kan skapa lycka och mening under dina lediga dagar?

Jag fick mig en riktig tankeställare efter radioprogrammet med Jacob Mülrad. Inte bara sommaren kommer nu få ett annan inriktning. Tack Jacob!

Önskar dig en skön sommar! Vi ses igen i augusti!

2 kommentarer

  1. Visst är hans sommarprat helt fantastiskt. Han knyter ihop allt få bra på slutet. Jag stod och målade på övervåningen när lyssnade på honom och blev helt tagen… det håller i sig än tror jag…
    Hoppas du får en fin sommar!
    Kram
    //Anna

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s